Shalom Aleikoum

Peace be with you
Inschrijven
Kordekor en Van Den Weghe nodigen u graag uit op de tijdelijke expositie 'Shalom Aleikoum'.

Benedicte Goesaert selecteerde uit de persoonlijke collectie van Tanguy Van Quickenborne werken waarbij thema's als mens, affectieve emoties, (de/re)constructie, compositie en abstractie elkaar in eigenzinnig esthetische expressies afwisselen.

Voor deze tentoonstelling werd ik geïnspireerd door het gebouw waarin de activiteiten van Kordekor zich centraliseren. De buitenschil is strak, efficiënt, mathematisch en uitgevoerd in beton. Eens binnen opent zich een sfeer van elegantie waar tactiliteit, zachtheid, lichtheid en harmonie de rush van de aanpalende autosnelweg doen wegdeemsteren. De centrale ruimte boven straalt een verbindende energie uit door de organische lijnen in de muren, de verlichting, het tapijt en het ronde eiland. Dit nodigt de zintuigen en het zenuwstelsel uit om te ontspannen en te focussen. Het overzicht aan stalen toont een waaier aan nuances en mogelijkheden om via selectie en creativiteit natuurlijke en menselijke schoonheid in de wereld samen te brengen.  

Voor deze gelegenheid worden er kunstwerken uit de private kunstcollectie van Tanguy & Bieke Van Quickenborne binnengebracht in de ontmoetingsplek van Kordekor.  

Met respect voor de eigenheid van de plek, maakte ik een selectie uit de verzameling waarbij thema's als mens, affectieve emoties, (de/re)constructie, compositie en abstractie elkaar in eigenzinnig esthetische expressies afwisselen.  

De tentoonstelling start met het werk Shalom Aleikoum van Younes Baba-Ali. De titel omvat een versmelting van een Arabische en Hebreeuwse uitspraak die dienen als begroeting. Deze kalligrafische schriftuur is zowel tekst als beeld. Vertaald naar het Nederlands dragen ze de boodschap 'vrede zij met u'. De verwijzing naar een deurmat doet enige verwarring ontstaan over het statuut van dit kunstwerk, we kennen immers allen de veelvoorkomende deurmatten die 'welkom' articuleren. Als object benadrukt dit werk de overgang van een semi publieke naar een semi private ruimte. Het is de aandachtige en nieuwsgierige kijker die zal ontdekken wanneer een kunstwerk geïntegreerd is en zijn plaats neemt in een ruimte.    

De collectie van Tanguy & Bieke Van Quickenborne bevat heel wat onconventionele, frisse, soms enigszins provocerende en ook humoristische kunstwerken. De manier waarop een kunstenaar met een materiaal of een thema aan de slag gaat, kunnen verruimende inzichten en perspectieven openen. Daarom is er ook werk geselecteerd die reflectie en dialoog kan uitdagen. Vaak vervult net datgene wat we niet helemaal onder woorden kunnen brengen of met onze ratio kunnen verklaren ons met enthousiasme en verwondering. Alles is voortdurend in beweging, ook onze perceptie.  

- Benedicte Goesaert

Inschrijven

Kom langs op een van onze nocturnes met rondleiding door Benedicte Goesaert. Telkens vanaf 18u.